ŠKODA Octavia “RS” 4×4 2.0TDI 182PS 🏁

ŠKODA Fabia Monte Carlo 135 PS 🏁
19 prosince, 2022
ŠKODA Octavia TDI 110PS -> 150PS STAGE II 764
16 ledna, 2023

Ve druhé generaci (ani po faceliftu) Octavia RS TDI bohužel nebyla dostupná v provedení 4x4. Majitel se proto rozhodl pro pořízení „obyčejné“ Octavie 4x4 (MR2012) s dieselovým motorem 2.0TDI CR o výkonu 103 kW (CFHC). O pohon 4x4 se zde stará 4. Gen. Haldex spojky, která již více nepoužívá mechanické hydraulické čerpadlo. Spojka je aktivována přes napájecí čerpadlo, které ovládá elektronika. Díky elektronice může systém přerozdělovat točivý moment ještě před tím, než začne některé z kol prokluzovat. Na přední, nebo zadní nápravu může podle potřeby proudit až 100 % výkonu. Zadní elektronický diferenciál také umí poslat na jedno z kol až 85 % točivého momentu. Díky pohonu 4x4 je Octavia Combi lépe vyvážena a odpadá problém s přenosem vysokého točivého momentu dieselového motoru.

V naší mechanické dílně jsme provedli výměnu oleje a filtru v Haldex spojce, společně s olejem v rozvodovce, diferenciálu, převodovce a motoru. Další na ředě byla výměna kompletního podvozku za originální sportovnější RS a montáž lepších předních brzd z Octavie RS třetí generace o průměru 312x25mm. Zadní brzdy nebylo nutné řešit, verze 4x4 používá větší, o stejné velikosti jako model RS. V interiéru již dříve majitel vyměnil původní sedačky za originální sportovnější z RS s lepším bočním vedením, na nás tak už zůstala „jen“ výměna volantu za novější provedení z Octavie RS třetí generace.

Aktuálně, v kombinaci se sportovnějším podvozkem (světlá výška je nyní 127 mm) by již tato Octavia sváděla i ke svižnějšímu cestování, ne ovšem s motorem 2.0 TDI CR o výkonu pouhých 103 kW (140 PS) a 320 Nm, kde pro sportovnější jízdu potřebný výkon značně chyběl. Proto se majitel rozhodl pro úpravu Premium (výkon odladěný na válcové zkušebně). Po důkladné optimalizaci řídící jednotky motoru, navíc se zaměřením na nižší spotřebu a po odstranění SW „Dieselgate“ jsme posunuli výkon na krásných 134 kW (182 PS) a 388 Nm. V současnosti si tak dynamikou nezadá ani se třetí generací Octavie RS TDI (135 kW / 380 Nm). Dle majitele se po úpravě navíc snížila spotřeba až o 15%! Na přání zákazníka jsme také aktivovali HCC (Elektronický systém usnadňující rozjezd do kopce – rozjezdový asistent), Staging (protočení ručiček budíků) a funkci XDS (elektronická uzávěrka diferenciálu).


Touto úpravou získáte:
zvýšení výkonu až o 42 PS a 68 Nm
snížení spotřeby až 15%
zlepšení dynamiky vozu ve všech jízdních režimech a celém spektru otáček

Máte-li zájem o tuto úpravu nebo jiný dotaz, více informací získáte zde
DIESELPOWER nabízí i cenově zvýhodněné verze úprav ve variantě Standard, které pro tento motor můžete objednat zde

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *