Dycky Most!
2 dubna, 2019
Ukázka práce z naší mechanické dílny: Výměna brzd Galfer pro Octavii II
11 dubna, 2019
Správná diagnostika je alfou i omegou naší práce. Diagnostiku provádíme každý den několikrát ať už na autech, které k nám zákazníci přivezou na úpravu nebo na těch, které nejsou úplně v kondici a vyžadují nějaký servisní zásah.

Zejména v druhém případě se často setkáváme s tím, že servis již „udělal diagnostiku“ ale na žádnou závadu nepřišel, tak přece auto musí být v pořádku.Bohužel, „udělat diagnostiku“ v jejich případě znamená připojení diagnostického přístroje do OBD zásuvky, vyčtení uložených chybových hlášení a „diagnostika“ je hotová.

Vyčtení paměti závad je vždy první, nikoli však jediný a zdaleka dostačující úkon. V případě skutečně komplexní diagnostiky nám uložené chybové hlášení mohou napovědět, kde hledat závadu, ale mohou nás taky úplně svést z cesty. Existuje mnoho závad, které žádné chybové hlášení už z principu mít nemohou anebo závada ještě nedospěla do fáze, kdy řídící jednotka chybu zapíše, ale už se může projevit na špatném chodu motoru.

Základem komplexní diagnostiky je možnost sledování, logování a následná analýza hodnot ze všech senzorů a akčních členů, které se na motoru nacházejí. Každý z těchto prvků má při správném chodu motoru nějaký rozsah, ve kterém by se měl pohybovat a jakákoli odchylka od těchto hodnot může ukazovat na mechanickou nebo elektrickou závadu, kterou je potřeba vyřešit. Může to být buď závada konkrétního čidla, které snímá danou hodnotu, nebo mechanická potíž v motoru.

Taková diagnostika vyžaduje nejen hluboké znalosti problematiky řízení motorů, ale i motorů samotných a na rozdíl od diagnostiky metodou pokus-omyl pouze na základě uložených závad je i velmi časově náročná. Provedení softwarové úpravy nebo hledání závady u nás kvůli tomu zabere významně více času, než u konkurence. Součástí každé softwarové úpravy nebo hledání závady je jízdní zkouška, při které provádíme záznam všeho, co se v motoru děje. Obvykle se jedná o cca 12 až 20 hodnot, které následně analyzujeme v našem programu DIESELPOWER LogView. Tento program umí graficky znázornit veškeré logy pořízené pomocí VCDS, BimComu a mnoha dalších diagnostických nástrojů a je v oblasti online diagnostiky nedocenitelným pomocníkem.

V případě, že provádíme úpravu SW řídící jednotky, se tímto způsobem nejdříve přesvědčíme, zda je na motoru vše mechanicky v pořádku a můžeme přistoupit k úpravě. Jestliže je nutné najít závadu, pak nás analýza dat nasměřuje k možné příčině problému. Ať už je to tak nebo tak, diagnostika je velmi složitý obor, kterému se bez potřebného vybavení a odborných znalostí nelze plnohodnotně věnovat.

Pokud tedy máte s Vaším autem nějaký problém nebo jen přemýšlíte o úpravě, neváhejte nás kontaktovat.
V galerii vidíte grafický výstup z našeho programu DIESELPOWER LogView se záznamem měřených hodnot ze dvou různých aut. Majitelé k nám přijeli na diagnostiku s tím, že jim motor nefunguje dobře, ale v paměti závad nejsou uloženy žádné chyby, takže jejich servis si se závadou neví rady. Analýza zaznamenaných však hned ukázala, kde leží problém a obě auta se podařilo velmi záhy vyléčit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *